Newsy

KUCHNIA: Muffiny marchewkowe

©BiteDelite-bezy róże-4775

©BiteDelite-bezy róże-4768

©BiteDelite-bezy róże-4771

 

©BiteDelite-bezy róże-4781

 

Znowu marchewka?! Taaaaaak!! w postaci pysznych muffinek z kremem z serka mascarpone :D

 

PRZEPIS

Składniki:

suche składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g startej marchewki (ok 2 dużych sztuk)
  • 1/4 laski wanilii
  • 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy lub cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

mokre składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml roztopionego masła
  • 1 jajko

KREM

  • 200 g serka mascarpone
  • ok 2 łyżki śmietany kremówki
  • cukier do smaku

* pomarańczowy barwnik spożywczy opcjonalnie + posypka cukrowa zielona do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszać osobno składniki mokre, osobno składniki suche a następnie wszystko razem, niedokładnie, dosłownie kilka razy zakręcić mieszadełkiem.
  2. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami do ok 3/4 objętości.
  3. Piec w temperaturze 180 °C przez 15-20 min.
  4. W między czasie wymieszać cukier z serkiem mascarpone, dodać śmietankę kremówkę i miksować na gładką masę. Lekko schłodzić.
  5. Upieczone i schłodzone babeczki dekorować kremem przy pomocy rękawa cukierniczego.
  6. Marchewki zrobiłam z kremu zabarwionego kroplą pomarańczowego barwnika spożywczego, natka zrobiona z posypki cukrowej w kolorze zielonym:)
  7. Gotowe.

 

 

 

 

Może spodobają Ci się również:
SP0217 ZANOX-BANNERS-2017500-5002 Image Banner 500 x 500
  • Paulina

    pomysłovve 🙂