Jabłka mają dobry wpływ na nasz organizm
fot. Pixabay.com

Czy wiesz, że jedzenie jabłek ma niezwykłe korzyści dla naszego organizmu? Są wyjątkowa popularne w naszej szerokości geograficznej i nic dziwnego, że tak chętnie po nie sięgamy. Poza tym jabłka mają mnóstwo witamin i regulują pracę naszego układu pokarmowego. Jedzmy więc jabłka na zdrowie!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/jedzenie-jablek-a-cukrzyca-korzysci-z-jedzenia-jablek/

Najważniejsze korzyści płynące z jedzenia jabłek

Jabłka mają naprawdę pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przedstawiamy więc najważniejsze korzyści, jakie płyną z ich jedzenia. Mamy nadzieję, że ten artykuł przekona Was do tego, aby codziennie sięgnąć choćby po jedno jabłko.

  • Jabłko jest bardzo sycącą przekąską. Zanim więc w przerwie między posiłkami sięgniesz po chipsy lub słodycze, wybierz jabłko. W średniej wielkości jabłku znajdziemy więc węglowodany, błonnik, witaminę C, potas i witaminę K. Ponadto jabłko zawiera również mangan, miedź, witaminy A, E, B1, B2 i B6.
  • Jabłko wspomaga proces odchudzania. Błonnik, węglowodany i woda zawarte w jabłku powodują, że szybko czujemy się nasyceni i nie musimy objadać się innymi przekąskami. Jeden plasterek jabłka przed każdym posiłkiem sprawi, że szybciej poczujemy się nasyceni naszym daniem i na pewno nie będziemy prosić o dokładkę.
  • Jabłka zmniejszają ryzyko chorób serca. Zawierają rozpuszczalny błonnik, który obniża stężenie złego cholesterolu. W skórce jabłka jest natomiast mnóstwo polifenoli, które działają przeciwutleniająco, a także obniżają ciśnienie krwi.
  • Jabłka mają właściwości probiotyczne. Wpływa więc na rozwój dobrych bakterii w naszych jelitach i wspomaga procesy trawienne.

Jabłka a cukrzyca – czy można?

Wielu diabetyków ma wątpliwości, czy może sięgać po jabłka. Zwłaszcza, że owoc ten sam w sobie jest słodki, więc zawiera również cukier. Jabłka jednak nie podwyższają stężenia glukozy we krwi. Są więc idealną przekąską także dla osób zmagających się z cukrzycą. Mało tego, dzięki dużej zawartości błonnika, jabłka znacznie spowalniają trawienie i wchłanianie cukru. Glukoza więc bardzo powoli dostaje się do krwioobiegu, a jej stężenie nie rośnie gwałtownie, wręcz przeciwnie, dzieje się to bardzo wolno.

Skórka jabłka, jak już wspomnieliśmy zawiera polifenole. Jeden z nich jest odpowiedzialny za spowolnienie trawienia węglowodanów i tym samym za obniżenie poziomu glukozy we krwi. Polifenole zawarte w jabłkach zapobiegają również uszkodzeniom komórek BETA trzustki, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny.

Zobacz też: http://ekolia.pl/nie-masz-pomyslu-na-zdrowe-przekaski-zainspiruj-sie-naszymi-przepisami/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here