Czy możemy codziennie jeść (prawie) to samo

Jedzenie codziennie tego samego jest nudne i szybko może zniechęcić nas do dalszego stosowania diety. Z drugiej strony, stosowanie bardzo jednolitego jadłospisu i spożywania prawie takich samych posiłków i porcji każdego dnia jest bardzo wygodne i pozwala na oszczędzenie czasu. Wbrew pozorom wiele osób decyduje się na takie rozwiązanie. Przyjrzyjmy się zatem plusom i minusom jedzenia bardzo podobnych produktów każdego dnia.

Zalety codziennego jedzenia podobnych produktów i potraw

Zacznijmy od plusów. Jedzenie w podobny sposób każdego dnia sprawia, że nie musimy liczyć kalorii. Jeśli próbujesz schudnąć, liczenie kalorii może znacznie ułatwić sprawę, ale robienie tego z każdym nowym posiłkiem może być żmudne. Kiedy ciągle jemy jeden lub kilka posiłków, znacznie łatwiej jest kontrolować kalorie, ponieważ wystarczy je policzyć tylko raz. Kiedy w naszej diecie często powtarzają się te same posiłki, zdrowe odżywianie szybko staje się nawykiem. Podobne potrawy w codziennej diecie to również sposób na zmniejszenie czasu poświęcanego na gotowanie. W takiej sytuacji możemy gotować jeden lub dwa razy w tygodniu. Nie musimy się również martwić o podjadanie i zjedzenie czegoś niezdrowego – w końcu zawsze mamy przygotowane posiłki i wypracowany nawyk odżywiania w prawidłowy sposób. Mimo że różnorodna dieta wydaje się czymś naturalnym, jednak dostęp do bardzo dużej grupy produktów może doprowadzić do przejadania i podjadania słodyczy. Jeżeli chcemy utrzymać zalety takiej diety, możemy rozpocząć współpracę z cateringiem dietetycznym. Dieta pudełkowa sprawi, że zawsze będziemy mieć gotowe posiłki pod ręką, które dodatkowo będą smaczne i różnorodne.

Wady jedzenia każdego dnia podobnych produktów

Przygotowywanie takich samych posiłków na cały tydzień ma również swoje minusy. Takie rozwiązanie jest przede wszystkim bardzo nudne – kiedy zawsze jemy to samo, prawie nigdy nie czekamy na następny posiłek. Jest to jednak problem natury psychologicznej, dlatego można go pokonać. Znacznie większym zagrożeniem dla zdrowia są niedobory składników odżywczych. Oczywiście, jeżeli nasza dieta jest bardzo dobrze zaplanowana, to możemy ich uniknąć. Zazwyczaj jednak jedzenie tego samego każdego dnia sprawia, że z czasem brakuje nam niektórych witamin i minerałów. Większa różnorodność i częste zmienianie pożywienia zwiększają liczbę pożytecznych bakterii w jelitach. A ich niedobór często wiąże się z otyłością i problemami z wypróżnianiem. Częste przygotowywanie podobnych potraw nie jest problemem, jednak trzeba znać umiar i nie ograniczać się do bardzo małej grupy produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here